Stadhouderskade

Een adres op een verder lege pagina. Een inlichting. Merkwaardig gedicht, toch? K. Schippers in Klok en profil (1965):

Stadhouderskade 42 te Amsterdam

Een readymade, zou een literair criticus zeggen. Je loopt er eens omheen en laat je in verwondering brengen. Wat me opvalt: geen postcode. Volgens Google Maps behoort dit adres aan een woonwinkel toe, direct naast het Rijksmuseum gelegen. Raadselachtig.

Als ik de ‘Aantekeningen’ achterin de bundel raadpleeg –‘Stadhouderskade 42 te Amsterdam: Het Rijksmuseum’ – gaat me een lichtje op: ach, natuurlijk, met de ingebruikname van een nieuwe entree enkele jaren geleden kreeg het Rijksmuseum ook een nieuw adres: Museumplein 1, waardoor de oorspronkelijke pointe van Schippers’ readymade verdween.

Duchamp bestempelde gebruiksvoorwerpen tot kunst door ze uit hun alledaagse context te halen en in een museum te tonen. Schippers zette het instituut museum zelf te kijk, door het (oude) adres van het Rijksmuseum tot readymade te verheffen.

Gepubliceerd door

Ton van ’t Hof

Dichter & blogger o.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s