Voor Gary Snyder

Tussen Wendell Berry (1934) en Gary Snyder (1930) ontstond in de jaren zeventig een hechte vriendschap die tot op de dag van vandaag voortduurt. Hun gemeenschappelijke interesses zijn natuur, ecologisch boeren en literatuur. Naar aanleiding van Snyders eerste bezoek aan Berry’s boerderij schreef Berry een gedicht voor Snyder. Ik behandel hieronder de kortere en in mijn ogen betere versie die in Berry’s verzamelde werk is opgenomen.

In het gedicht worden twee gebeurtenissen beschreven gevolgd door een eenregelige zinspreuk. In beide gebeurtenissen staan reacties op natuurschoon centraal, eerst van Berry en zoon Den, daarna van Berry, Den en Snyder. De eerste gebeurtenis die wordt beschreven vond chronologisch gezien plaats na de tweede en brengt de tweede, die zich voordeed tijdens Snyders eerste bezoek aan Berry’s boerderij, in herinnering. De afsluitende zinspreuk is ambigu en tilt dit vers boven het descriptieve uit, maakt het tot poëzie.

VOOR GARY SNYDER

Nadat we de wilde eenden hadden gezien
en waren omgedraaid, nog even de stilte
bewarend die tussen ons was gevallen,
verbaasd over de vogels en onszelf,
zei Den: ‘Ik wou dat meneer Snyder
hier was geweest.’ En ik zei: ‘Ja,’
en dacht met weemoed terug aan dat moment
waarop we ganzen hoorden overvliegen
en het huis uit renden om ze te zien
zweven, in lange rijen, tussen hemel en aarde,
zuidwaarts, tot ze uit het zicht verdwenen.
Gescheiden spreken we, uit verwondering.

Het woord ‘gescheiden’ duidt hier zowel op de geografische scheiding tussen Berry en Snyder (Berry woont in Kentucky en Snyder in Californië) als het feit dat mensen individuen zijn, ‘gescheiden’ van elkaar. Waardoor we als lezer niet alleen vernemen dat beide heren schrijven uit verwondering over de natuur, maar ook dat mensen (zijn gaan) spreken uit verwondering over hun individualiteit en alles wat hun omringt.

1977

Gepubliceerd door

Ton van ’t Hof

Dichter & blogger o.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s