Gary Snyder over voorkeursbeleid

Eind jaren zeventig hanteerde The American Poetry Review een voorkeursbeleid, waarbij onder meer gebruik werd gemaakt van demografische gegevens over afkomst en sekse om te bepalen van wie werk zou worden gepubliceerd.

Omdat hij dit voorkeursbeleid een belediging vond van de aard van poëzie protesteerde schrijver-dichter Wendell Berry hiertegen. Vriend en collega Gary Snyder gaf in een brief aan Berry zijn eigen mening over deze kwestie:

‘Over APR. Ik begrijp je standpunt, maar vind ook dat het als nationaal, kosmopolitisch periodiek (gefinancierd als zodanig) een voorkeursbeleid moet voeren. De afgelopen vijftien jaar hebben laten zien dat een voorkeursbehandeling werkt en waardevolle nieuwe dingen oplevert, nieuwe mensen. In een kosmopolitische samenleving als de VS is ‘kwaliteit’ ook een slecht vertrekpunt voor argumentaties – mijn werk voor California Arts heeft me geleerd dat ‘kwaliteit’ een rookgordijn is voor allerlei rotstreken, bovendien geloof ik niet dat er een kwaliteitsstandaard bestaat voor (bijvoorbeeld) poëzie. De chicano’s en indianen doen vaak iets anders. Wat niet volgens Europese (of avant-gardistische of om het even welke) maatstaven dient te worden beoordeeld. Verschillende redacteuren, eentje voor elke traditie, zou het beste zijn. Ik ben dus wel blij met een dergelijk instrument – de Amerikaans cultuur hoeft geen eenheidsworst te zijn; het zou meerdere plekken kunnen gebruiken waarop stromingen samenkomen. APR zou als zo’n plek kunnen hebben gefunctioneerd. Tot nu toe is er niet eentje.’

Uit: Distant Neighbors: The Selected Letters of Wendell Berry and Gary Snyder (2014).

Op de voorgrond Gary Snyder (links) en Wendell Berry, gefotografeerd voor de boekwinkel Grimblefinger, Nevada City, Californië, ca. 1985. Foto: Hank Meals

Gepubliceerd door

Ton van ’t Hof

Dichter & blogger o.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s